Loisteputki osana toimivaa valaistusratkaisua

loisteputki

Hyvin suunniteltu valaistus on osa toimivaa kodin yleisilmettä. Osoitteesta https://www.nettilamppu.fi/loisteputket/ löydät paljon erilaisia loisteputki vaihtoehtoja, jotka sopivat mihin tahansa kotiin! 

Mikä on loisteputki? 

Loisteputki on yksi tyypillisimmistä kodin valaisinratkaisuista. Se koostuu loistelampusta, sytyttimestä sekä kuristimesta. Loisteputkea käytetään tyypillisesti valaisemaan suurta tilaa, esimerkiksi kylpyhuoneessa tai kodinhoitohuoneessa. Loisteputkea voi kuitenkin käyttää myös kohdennettuna valona esimerkiksi keittiössä työtasolla. 

 

Miten loisteputkia voi hyödyntää sisustuksessa? 

Oletko juuri muuttamassa uuteen asuntoon ja pohdit miten saat luotua tehokkaan valaistuksen? Mistä tiedät, että sinulla tulee olemaan tarpeeksi valaistusta ja miten tiedät minne sijoittaa valot? 

 

Toimivan valaistuksen luomiseen kannattaa tehdä suunnitelma. Sen ei tarvitse olla monimutkainen, mutta se antaa usein hyvin suuntaa remonttia tehdessäsi. Suunnitelman ansiosta varmistat, että esimerkiksi johtojen mahdollinen sijainti on huomioitu ja täten voit sijoittaa loisteputket ja muut valaisimet oikeille paikoille. 

 

 Suunnitelman luomisessa kannattaa pohtia, mikäli kaipaat yleisvaloa vai kohdennettua valaistusta. Perinteisesti yleisvalon tulisi olla riittävää jokaisessa tilassa. Saatat kuitenkin tarvita kohdennettua valaistusta esimerkiksi lukemiseen tai työskentelyyn. Tällöin loisteputki on varmasti oiva valinta valaisinratkaisuksi.  

 

Loisteputki 2020-luvulla

Loisteputket ovat jakaneet mielipiteitä viime vuosien aikana, ja moni onkin siirtynyt suosimaan led valaistusta. Oikeastaan loisteputki on kuitenkin hyvin laaja käsite, ja epäsuosio onkin keskittynyt eniten perinteisiin loisteputkiin. Nykyään kuitenkin loisteputkista löytyy myös led-versioita, mikäli pyrit suosimaan led valaistusta. Led loisteputki onkin usein energiatehokkaampi, ja sillä on pidempi käyttöikä. 

 

Loisteputki nimensä mukaisesti sinulla saattaa tulla valaisimesta mieleen putken muotoinen valaisin. Led teknologian ansiosta loisteputkia saa myös nykyään eri muodoissa. Etenkin rengasloisteputket ovat hyvin suosittuja, ja moni käyttää näitä esimerkiksi meikkivaloina, tai lisävalaistuksena valo – tai videokuvauksessa. 

 

Miten valita oikeanlainen loisteputki? 

Loisteputkia on markkinoilla laajasti erilaisia. Ne eroavat toisistaan usein pituuden ja tehon osalta. Loisteputkista on kuitenkin helppoa löytää tuotetiedot, joita voi sitten vertailla keskenään. Tärkeintä ennen loisteputken hankintaa onkin, että sinulla on selkeät kriteerit loisteputken hankintaan. 

 

Yleisimpiä loisteputkia ovat T5 / G5 ja T8/G13 loisteputket. Ne ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja kodin sisustuksessa, ja oikeastaan ainoa asia, jonka ne erottavat toisistaan on niiden halkaisija ja kannassa oleva nastojen etäisyys toisistaan. T8- loisteputki on halkaisijaltaan 26 mm ja T5-loisteputki on 16 mm. 

 

Vaikka T5 / G5 ja T8 ja G13 voivat kertoa sinulle jotakin loisteputken hankinnassa, eivät nämä kerro kaikkea loisteputken ominaisuuksista. Loisteputken teho, valon väri ja valovirran määrä riippuu tuotekohtaisesti, ja täten sinun tuleekin tarkastella tuotetietoja ja vertailla näitä ennen ostopäätöksen tekoa. 

 

Loisteputken värilämpötila

Värilämpötilalla tarkoitetaan lampun tuottamaa valon sävyä. Värilämpötilaa mitataan Kelvin yksiköllä. Mitä korkeampi kelvinluku lampulla on, sen kylmempi sävy on, kun taas mitä matalampi värilämpötila on, sen lämpimämpi sävy on. Esimerkiksi 2700K on erittäin lämmin sävy, jota perinteisesti käytetään kodin valaisemiseen. 

 

Kylmempi sävy voi taas sopia hyvin esimerkiksi kylpyhuoneen valaisemiseen, sillä se tuo usein raikkauden ja puhtauden tunnetta. Usein nyrkkisääntönä on, että alhaisempi lukema sopii hyvin rauhoittumiseen, siinä missä kylmempi valaistus auttaa nostamaan vireystilaa ja sopii etenkin työtiloihin mainiosti. 


Sopiva väri lämpötila riippuu myös kodin pinnoista. Valitsemalla valaistuksen sävyn voit vaikuttaa siihen miltä huonekalut näyttävät. Voit käyttää erilaisia värilämpötiloja eri tiloissa, mutta tärkeintä on, ettet sekoita värilämpötiloja samassa huoneessa keskenään. Ulkovalaistuksessa taas voit käyttää mitä tahansa sävyä, riippuen siitä mitä kohtaa haluat valaista.