Mikä puhelin sopii parhaiten sinulle?

Vaikka Applen puhelimet tuntuvatkin trendaavan nykypäivänä eniten, on hyvä muistaa, että myös muista puhelinmalleja on olemassa.  Kun lähdet hankkimaan uutta laitetta, on hyvä pohtia muutamaa peruskysymystä, jonka pohjalta sitten määritellä mikä puhelinmalli olisi juuri sinulle paras. Kannattaa siis ensiksi pohtia, mikä on puhelimen käyttötarkoitus ja laajuus, ja paljon puhelin saa maksaa enintään. Osalla taas kriteerinä saattaa olla, että haluaa ehdottomasti tietyn käyttöjärjestelmän, joka voi sitten rajata osan vaihtoehdoista pois.

Erilaisia käyttöjärjestelmiä

Mikäli lähdet ostamaan puhelinta, tällä hetkellä kaksi hallitsevaa käyttöjärjestelmää ovat Andoid ja iOS. Applen puhelimissa käyttöjärjestelmänä toimii iOS, kun taas Android toimii käyttöjärjestelmänä useammassa puhelinmallissa eri valmistajilta, kuten esimerkiksi Samsungilta ja LG:ltä.

Android toimii sinulle hyvin, jos haluat käyttöösi monipuolisemman järjestelmän, jossa on enemmän muokkaus vaihtoehtoja. Android malleja on myös olemassa laajemmin tarjolla, kun taas Applella on usein hyvin oma tyylinsä, josta se harvoin poikkeaa. 

Moni kuitenkin puoltaa iOS käyttöjärjestelmää siitä, että se on huomattavasti helppokäyttöisempi, ja nopeampi kuin Android. Molemmilla järjestelmillä on omat sovelluksensa, ja usein iOS-laitteilla on liuta sovelluksia, jotka eivät Androidissa toimi. Tällaisia ovat esimerkiksi iTunes, Apple Music tai Apple TV. Applella on oma Apple store – sovelluskauppa, siinä missä androidilla on Google Play.

Mikä on petal haku?

Petal haku on yksi Huawei puhelimien kilpailueduista. Petal haku nimittäin etsii netistä ladattavia sovelluksia, joita ei muuten Huawei mallisiin puhelimiin löydy. App Gallery on Huawein Apple Storea tai Google Playta vastaava sovelluskauppa. App Gallerysta voi ladata Huawei puhelimeen Petal hakusovelluksen, ja lisättyä tämän sitten puhelimen aloitusruutuun. Petal haku voi aluksi kuulostaa jopa kyseenalaiselta – mitä tapahtuu, jos sovellusten suunnittelijat ovat suunnitelleet nämä käytettäväksi vain tietylle alustalle? Voiko sovellus silti toimia? Tähän asti kuitenkin Petal haku on vakuuttanut paikkansa toimivana työkaluna.

Miksi Huaweissa on oma App Gallery eikä Google Playta?

Huawein omat toiminnot pohjautuvat sen brändin taustaan. Huawei on kiinalainen yhtiö, joka joutui tukalaan tilanteeseen Yhdysvaltojen pakotteiden vuoksi – Huaweista ei löydy Googlen palveluita. 

Tarve omalle App Gallerylle syntyi siis tätä kautta. Hieman kokemattomammalle käyttäjälle sovellusten etsiminen puhelimeen voi tuntua hassulta, vaikka näitä onkin tarjolla paljon. Vaikka petal haku sovellus toimiikin hyvin, jotkin sovellukset eivät vielä kunnolla toimi Huawei puhelimessa – esimerkiksi Nordean ja OP:n verkkopankkisovellukset. 

Miten löydän halvimman ja tehokkaimman älypuhelimen? 

Markkinoille tulee jatkuvasti uusia malleja, ja tänä vuonna kalliimpi malli voi parin vuoden kuluttua olla jo naurettavan halpa. Perinteisesti kuitenkin jopa uudemmat Android-puhelimet ovat halvempia, kuin esimerkiksi Applen puhelimet. Tämä johtuu siitä, että Applen brändi on ylipäätänsä kalliimpi, oli sitten kyse tietokoneesta tai puhelimesta. 

Halvempi hinta voi kuitenkin tarkoittaa, että puhelimen suunnittelussa on jouduttu tekemään kompromisseja eivätkä kaikki ominaisuudet toimi hyvin. Tämä voi tarkoittaa joko pienemää näytön kokoa, huonompaa kameraa tai esimerkiksi lyhyempää akunkestoa. Tämän vuoksi siis halvempaa puhelinta ostaessa kannattaa listata, mistä ominaisuuksista ei ole valmis luopumaan. Suorituskykyyn kannattaa myös kiinnittää huomiota, sillä toisinaan halvempi puhelin voi tarkoittaa hitaampaa käyttöjärjestelmää. Halvin puhelin kuitenkin soveltuu hyvin usein netin selaukseen, viestittelyyn ja musiikin kuunteluun.

Mikäli yksi tärkeimmistä puhelimen ominaisuuksistasi on kamera ja tällä valokuvaus, kannattaa puhelimeen panostaa ja varata tälle enemmän budjettia. Puhelimien kameroita voit vertailla esimerkiksi kiinnittämällä huomiota kameran erikoisominaisuuksiin, sillä toisinaan niillä voi jopa ottaa mainioita kuvia erikoisemmissakin olosuhteissa.