Avoin yhtiö yritysmuotona

Oletko pohtinut oman yrityksen perustamista, mutta et ole varma mikä yhtiömuoto olisi sinulle sopiva? Vaikka yrityksen perustaminen ei olisikaan ajankohtainen asia sinulle, on hyvä perehtyä erilaisiin yhtiömuotoihin, jotta olet tietoinen, miten nämä toimivat. Eri yritysmuotojen tärkeimmät eroavaisuudet liittyvät usein vastuun erilaiseen jakautumiseen, ja riskeihin. Perinteisesti saatat kuulla puhuttavan osakeyhtiöstä tai toiminimestä, mutta myös esimerkiksi avoin yhtiö perustaminen on helppoa, mikäli tähän on perehtynyt jo valmiiksi. 

Yritysmuodon valinta on ensimmäisiä asioita mitä sinun tulee päättää perustaessasi uutta yritystä. Sinun tulee pohjata päätöksesi siihen millainen yritys on kyseessä, ja millaisena näet yrityksen tulevaisuuden. Yritysmuotoa voi toki vaihtaa myös myöhemmin sopivammaksi, joten voit siis aloittaa siitä minkä näet heti parhaaksi ja tarpeen mukaan miettiä toista vaihtoehtoa. Avoin yhtiö perustaminen onnistuu keneltä tahansa, mutta pääeroavaisuus esimerkiksi toiminimeen on, että avointa yhtiötä ei voi perustaa yksin. Avoimessa yhtiössä yhtiökumppaneita tulee olla siis vähintään kaksi. 

Mikä on avoin yhtiö?

Avoin yhtiö on yksi monista yhtiömuodoista. Avoimessa yhtiössä kaikki yhtiömiehet vastaavat henkilökohtaisesti yhtiön veloista sekä muista velvoitteista. Liiketoiminta perustuu yhtiökumppaneiden tekemään yhtiösopimukseen. Avoin yhtiö onkin itsenäinen oikeushenkilö. Yhtiön pääoma on yhtiömiesten vapaasti käytettävissä keskenään. Yhtiömiehet voivat nostaa palkkaa yhtiön tuloksesta. Usein avoimen yhtiön sopimuksessa on listattuna voitonjakomääräys.

Avoin yhtiö on helppo sekoittaa kommandiittiyhtiöön. Mikäli avoimeen yhtiöön haluaa liittyä yhtiömies, joka ei ole vastuullinen, vaan tukee yhtiötä rahoittajan asemassa, tulee yhtiöstä kommandiittiyhtiö. 

Avointa yhtiötä ei veroteta samalla tavalla kuin esimerkiksi osakeyhtiötä, juurikin koska yhtiömiehet vastaavat yhtiön velvoitteista. Avoimen yhtiön verotus tapahtuukin yhtiömiesten henkilökohtaisesta tulosta. Yrityksellä on silti erillinen tulos, joka lasketaan perinteisesti vähentämällä sen menot tuotoista.

Mikä yhtiömuoto sopii minulle parhaiten? 

Monessa tapauksessa saatetaankin pohtia sopiiko avoin yhtiö juuri sinulle oikeaksi yhtiömuodoksi. Käytännössähän kommandiittiyhtiö ja avoin yhtiö ovat hyvin samanlaisia, mutta koska avoimessa yhtiössä kaikki yhtiömiehet ovat vastuunalaisia, tulee yhtiömiesten välisen luottamuksen olla suuri. Koska kaikki yhtiömiehet voivat päättää tasavertaisesti yhtiötä koskevista asioista, voi tämä nopeuttaa päätöksen tekoa, mutta toisaalta lisätä myös riskiä. Jos esimerkiksi yhtiökumppani tekee huonon päätöksen, ja yhtiö kärsii taloudellisesti, olet myös itse tästä päätöksestä vastuussa. Avoimessa yhtiössä ehkä välirikot ovatkin suurin riski, ja tämän vuoksi avoimet yhtiöt ovat usein pieniä perhe yrityksiä. Toisaalta positiivista on, että voit vaihtaa yhtiömuotoa, mikäli avoin yhtiö ei sovikaan yritystoiminnallesi. 

Avoimessa yhtiössä positiivista on se, että se on suhteellisen helppo perustaa, etkä tarvitse perustamispääomaa. Toisaalta on hyvä muistaa, että lähes mitä tahansa yritystä perustaessa on tärkeää olla jonkin verran aloituspääomaa, vaikka ei sitä vaadittaisikaan.

Avoin yhtiö ei välttämättä sovi sinulle, jos tähtäät nopean kasvun yritykseen. Avoin yhtiö ei myös ole paras vaihtoehto, mikäli et luota yhtiökumppaniisi täysin. Jos haluat perustaa yhtiön esimerkiksi useamman kumppanin kanssa, voi osakeyhtiö olla parempi vaihtoehto. 

Mitä tarvitset avoimen yhtiön perustamiseen? 

Mikäli koet että avoin yhtiö on sinulle oikea yhtiömuoto, tarvitset tähän muutaman asian. Avoimen yhtiön rekisteröintimaksu on 240 euroa, ja sinun tulee tehdä perustamisilmoitus kaupparekisteriin ennen yritystoiminnan aloittamista. Avoimen yhtiön perustaminen vaatii myös yhtiön nimen, ja pankkitilin yritykselle. Avoin yhtiö astuu voimaan, kun kaikki yhtiömiehet ovat allekirjoittaneet yhtiösopimuksen. Jos yhtiömies jää yksin toisen yhtiömiehen eroamisen tai esimerkiksi kuolemantapauksen vuoksi, on yksinjääneellä yhtiömiehellä vuosi aikaa hankkia uusi yhtiökumppani.